返回列表 發帖
早餐真係得的,我去食過一次. 今晚出去成日,返來食季季紅飯盒都ok. 仲比我八到原來早市開5點 @@
aka

燊光的早餐不錯...磨蘑蛋+厚多+鮑魚火腿通...佢杯凍啡更嬴盡籃地晚市食過扒,茶記貨,但收金鳳價...反而薯角好食,晚市有個"召鹽羊扒+薯角"$48,送酒一流!
合利.召鹽豬扒飯外..其它都正常.
LAM TEI GILL食過一次,扒係好食有質素的,尢其個黑松露RISSORTO,HOUSE WINE垃圾!餐飲更垃圾...價錢唔值!!
季季紅...午市11:30後大,中小點$9蚊..馬拉糕好食,燒賣都係自家做,..午市飯有半條烏頭$35,好食!
            晚市超多人,每晚3段時間5:45-7:30,7:30-9:15,9:15-收鋪,中段我試過一星期前都BOOK唔到,最好食係個湯,藕餅,隻禾米豬要多D人先好訂,桌頭野,OK啦!小菜唔貴!
日本餐老細好招孚,未有酒牌,可以自帶或士多買啤酒,4人狂叫狂食..刺身,壽司,燒物..烤物..炒菜,炒飯...食足2個鐘無停....因為係小弟點菜兼請客,心唸約$8XX左右...埋單$53X....野食一般啦,讚又讚唔到,彈又彈唔落!
農家食得最多,晚市8:30後小菜$35,乳鴿,雞唔得,唔好叫...好食D係蘿白牛腩,煲仔上.雪菜魚湯浸黃花魚..其它一般!
街市粥檔粥底又稀又重味精..仲要加生菜..古古怪怪!自己煲吧!!
民生麵檔經典第一次食牛什河,成碗粉超牛SO味,小弟都已經係生食羊肉都唔怕既人..但佢碗粉D味道太怪..要加辣油,酸醋自制酸辣粉先食到一半.第2次唔死心,食魚片河,個河景然又係一樣味請我都唔會再食.
九記旁的豬腸粉好晏先有野食,但味道一定好過農家旁的上海鋪.
神秘泰菜好難先食到過一次,因為佢平日夜晚有時會做幾個鐘,有時唔做..六,日中午已有人燒雞亦$10/隻,皮淋無味...唔好哂錢!食過燒魚(一般啦),炒粉(甜的,好難食),串燒(雞都可以,豬就硬得劑),唔好太大祈望!

謝謝詳盡分享, 10月尾入伙後try try ~~~

燊光的早餐不錯...磨蘑蛋+厚多+鮑魚火腿通...佢杯凍啡更嬴盡籃地晚市食過扒,茶記貨,但收金鳳價... ...
楊過 發表於 2011-9-3 14:28

神秘泰菜應該係無牌經營, 所以有時開有時唔開, 而且係街邊食, 夠晒泰國風味(味道唔知, 但係同泰國一樣咁污糟).  

有時藍地大街夜晚有幾個人開支光管賣糖水(位置太約係神秘泰菜付近), 應該都係無牌熟食.
Discuz!代碼

楊過形容得幾風趣,比你講到一文不值o既我點都唔敢入去.哈哈哈^^多謝分享! 搬來大半個月多數保守下午光顧九記附近日本野,晚上唔係農家就係季季紅(或堂食或飯盒)  天氣好熱,超喜歡藍地大街腸粉店涼茶和有冰在中心的伯伯豆漿
aka

燊光晚餐中西皆宜,值得推介!!!!!

九記+區議員可幫你~

回復 7# aka

OK喎!好吸引~ 我就八月同老婆搬入黎~ 家常便飯我就識煮~ 甜品就差D~ 或者遲D叫外賣生蠔/和牛一齊食! ^^