返回列表 發帖

求救! 點整走飛左入櫃既昆蟲T_T

我尋日中午開始個五桶櫃入面傳出好大WUNWUN聲, 好嘈嘈到好似轟炸機咁,懷疑唔知咩昆蟲飛左入去, 入面隻野有光會嘈熄燈會漸漸無聲, 我而家完全唔敢打開個櫃, 唔知應該點處理好, 因為有養貓我唔可以用殺蟲水.....

我有諗過推個櫃出13座空地(我住10座)開門整走佢 (到時D衫應該唔會要, 文件睇邊D真係重要至留, 其他可以買得番既野都儘量唔要),

定係密封幾日等佢餓死至處理(唔知佢要等幾耐)?

定揾滅蟲公司??? 有無可靠既滅蟲公司介紹????
黑暗中期待光線 生命有一種絕對

買個蚊網,再自製捉蜂

我尋日中午開始個五桶櫃入面傳出好大WUNWUN聲, 好嘈嘈到好似轟炸機咁,懷疑 ...
schumannyip531 發表於 2017-4-18 15:47

你又好似細膽咗啲啩……用手袋徒手捉啦

你又好似細膽咗啲啩……用手袋徒手捉啦
layman 發表於 19/4/2017 08:53

大哥,你藝高人膽大姐

放十零廿粒樟腦丸入個櫃度焗返三五七日, 應該可以焗死隻蟲

放十零廿粒樟腦丸入個櫃度焗返三五七日, 應該可以焗死隻蟲
kirl 發表於 2017-4-19 11:20

咁咪驚足三五七日?
以前捉到隻曱甴會剪咗佢兩條觸鬚,咁就變咗一隻會行但唔走得遠的玩具……

回復 6# layman

我見樓主本身其中一個option都係諗住困住隻蟲直至佢餓死, 咁咪提個呢個建議比佢可以唔使等咁耐

其實如果個櫃唔係好大個, 隻蟲生命力又唔係特別頑強, 兩日應該已經OK
P.S. 我以前冇玩過曱甴, 反而係玩用透明膠袋捉烏蠅, 同埋用塗改液浸/用界刀切開啲蟻

回復  layman

我見樓主本身其中一個option都係諗住困住隻蟲直至佢餓死, 咁咪提個呢個建議比佢可以唔 ...
kirl 發表於 2017-4-19 14:47

咦……蟻可以咁玩法?

回復 5# kirl

已經放左, 等過多兩日就要執走條屍, 希望到時佢真係死左